ALMKERK - Op 24 september besluit de gemeenteraad over de uitbreiding van het gemeentehuis in Almkerk. De kosten zijn volgens de nieuwste raming geraamd op 14,7 miljoen. Het voorlopig ontwerp geeft een inkijkje in de ambities en plannen.
Na het samengaan van de gemeente Woudrichem, Werkendam en Aalburg op 1 januari 2019 is in het voormalige pand van de Rabobank in Almkerk de gemeente Altena gevestigd. Vanaf het begin was al duidelijk dat er voor alle ambtenaren te weinig plek is. Door in de oude gemeentehuizen van Woudrichem en Aalburg een dependans open te houden werden acute problemen ondervangen. De locatie in Aalburg moet open blijven tot de uitbreiding klaar is in 2028. Door de coronatijd en veel thuiswerken werden de problemen van te weinig kantoorruimte niet zo zichtbaar. Ook politiek was de uitbreiding van het gemeentehuis altijd al gevoelige gespreksstof. Onderwater spelen nog steeds gedachten van partijen die menen dat de ambtenaren naar de burger toe moeten en dat de uitbreiding niet nodig is.
Voorlopig ontwerp
Architect Kees Timmer heeft het plan op 3 september gepresenteerd aan de gemeenteraad. Timmer Architekten was ook de ontwerper van het originele gebouw welke in 2012 is opgeleverd. Kwa uitstraling veranderd het gebouw aan de buitenzijde niet zoveel. Door de uitbreiding wordt er ongeveer 2025m2 vloeroppervlakte toegevoegd aan het gemeentehuis. Op 2 verdiepingen aan de voorzijde van het gebouw komt extra kantoorruimte waardoor al snel 150 werkplekken worden toegevoegd. Op de begane grond worden vooral vergaderfaciliteiten waaronder een nieuwe raads- (trouw)zaal en commissiekamer gebouwd. In de huidige situatie wordt het werkcafé (kantine) steeds omgebouwd tot vergaderruimte, dat hoeft straks niet meer. In het voorlopig ontwerp is te lezen dat door de nieuwbouw, werkruimten meer verbonden worden met elkaar en er een rondloop ontstaat. Door de entree en de hal te vergoten ontstaat ook meer plek voor het publieksplein en de balie functies.
Problemen en hoge kosten
Toch zijn er ook problemen voor de uitbreiding. Er is door netcongestie volgens Enexis geen stroomcapaciteit beschikbaar voor de uitbreiding. Dit wordt ondervangen door een accupakket te installeren die maarliefst 0,5 miljoen euro kost. Voor losse inrichting in het plan is 640.000 euro opgenomen. De aanpassingen die gedaan worden aan het bestaande pand kosten maarliefst 920.000 euro.
De politiek vindt dat de gemeente Altena op een goede manier de investering van 14,7 miljoen moet kunnen verantwoorden aan de inwoners. Dit is een aanzienlijke hogere raming van de kosten dan een jaar geleden. Het programma van wensen en eisen is volgens verantwoordelijk wethouder Sheikkariem goed verwerkt in het plan. Om te voldoen aan veiligheidseisen en een goed dienstverleningsconcept kan er volgens Sheikkariem niet (verder) bezuinigd worden. Hij spreekt dan ook niet van toegenomen kosten ten opzichte van een jaar geleden, maar van kosten die aan het licht zijn gekomen omdat het plan verder is uitgewerkt. Dit zijn kosten die verband houden met nieuwe wensen en inzichten waar eerder geen rekening mee gehouden werd. Ook indexatie, omdat het proces veel langer duurt zijn flinke posten.
Het laatste woord is aan de gemeenteraad die op 24 september een besluit neemt. Als het voorlopig ontwerp wordt goedgekeurd kan er verder gewerkt worden aan een definitief ontwerp en de aanvraag van een vergunning. Naar schatting kost dit proces 6 tot 9 maanden. De bouw kan dan op zijn vroegst beginnen in 2026.