Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

Foto: Gemeente Altena
25 april 2024, 12:22
Verlopen

ALTENA - Gemeente Altena maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2021 vormt de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met de Stelling van Amsterdam het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Om deze bijzondere status onder de aandacht te brengen zijn de informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken in een nieuw jasje gestoken. De borden bevatten informatie over de historie, het gebruik van de forten en laten zien wat er te doen is in de omgeving.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met de Stelling van Amsterdam sinds 2021 onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Eind 19e eeuw werd deze verdedigingslinie aangelegd om het westen van Nederland in oorlogstijden te beschermen tegen de vijand uit het oosten. Een uniek en ingenieus systeem met vele forten, sluizen, kanalen en dijken. Altena behoort tot het meest zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is de enige gemeente in Brabant die hier deel van uitmaakt. Deze verdedigingslinie is 85 kilometer lang en strekt zich uit van Muiden tot de Biesbosch.

Aandacht voor UNESCO-status

Veel onderdelen van de Hollandse Waterlinies zijn nog goed zichtbaar in het landschap en diverse forten zijn opengesteld voor publiek. Om te laten zien dat deze historische plekken onderdeel zijn van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, zijn de informatieborden vervangen door nieuwe exemplaren. De borden bevatten aan de ene kant algemene informatie over de Hollandse Waterlinies en de plek waar men zich bevindt, en aan de andere kant informatie over de hele streek. Ook de welbekende bruin-witte ANWB-borden langs de weg zijn vervangen.

Wethouder toerisme en recreatie Claudia Schipper: “Ik ben trots op het culturele werelderfgoed van Altena. Onze gemeente heeft een rijk verleden. Dat moeten we koesteren, want het geeft ons identiteit, verbindt ons met het heden én het levert een belangrijke bijdrage aan het toerisme. Daarom is deelname aan een samenwerkingsverband zoals het Pact van Loevestein ontzettend belangrijk voor onze gemeente. Hierdoor krijgt onze historie de aandacht die het verdient en bewaken en bewaren we ons erfgoed. Voor nu en de toekomst. Dat komt mede door de inzet van de vele vrijwilligers die hieraan meewerken. Ik nodig iedereen uit om vooral eens een kijkje te nemen bij een van onze forten of andere historische plekken in Altena. En via de nieuwe borden het verhaal erachter te leren kennen en door te vertellen.”

Bezoek de waterlinie

In de provincie Gelderland en Noord-Brabant zijn diverse forten en verdedigingswerken open voor publiek. Ook in Altena zijn er historische plekken om te bezoeken zoals: Fort Altena, Fort Bakkerskil, de Papsluis, Fort Giessen én de sluis in Woudrichem. Op www.hollandsewaterlinies.nl staat een volledig overzicht.

Pact van Loevestein

De borden zijn mede mogelijk gemaakt door het Pact van Loevestein. Dit is een regionale samenwerking tussen de gemeente Altena en de Provincie Gelderland, de Provincie NoordBrabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden. De focus ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijk deel van de Hollandse Waterlinies.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl