Burgemeester Lichtenberg: ‘Altena werd diep geraakt in de oorlog’

Foto: Archief
4 mei 2020, 20:10
Verlopen

ALTENA - Dit jaar vindt de Dodenherdenking anders plaats dan andere jaren. 75 jaar bevrijding en herdenking van de gevallen slachtoffers komen samen op een moment waar 'samen' een andere invulling krijgt. "Laten we vrede en vrijheid herdenken en vieren, op afstand maar samen", aldus burgemeester Lichtenberg.

Burgemeester Egbert Lichtenberg begint zijn toespraak na de inleiding met een terugblik op zijn eigen verleden. Hij heeft de oorlog niet meegemaakt, maar kent de verhalen van zijn ouders. “We weten dat mensen elkaar verschrikkelijke dingen hebben aangedaan, het moet vreselijk geweest zijn die oorlogsjaren.”

“Het is belangrijk om de verhalen te blijven delen. Deze houden ons bij de les. Ze vormen en scherpen onze moraal en die verhalen moeten we koesteren, omarmen en onthouden.” In Altena zijn er onze eigen verhalen. Over Jan Osnabrugge uit Eethen, de Liniecrossers, het bombardement op de kerktoren in Wijk en ook de Merwedegijzelaars. Altena werd diep geraakt.

“We herdenken alle Nederlandse oorlogsslachtoffers zowel burgers als militairen die, waar dan ook ter wereld, zijn omgekomen of vermoord. Vrijheid is hard werken, het is nooit af en nooit vanzelfsprekend.” Ook in deze tijd is het belangrijk om stil te staan bij het grote goed van vrijheid. Nu, juist nu.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl