Elke plaats in Altena zijn eigen speciaalbier
Ronald van den Ende gaat samen met zijn team op zoek naar geschikte locaties, zoals in Woudrichem bij de Bed en Breakfast ‘Hoeve Altena’. Jeroen de Schaaf stelt daar land beschikbaar om de hop te verbouwen die nodig is om het bier te realiseren. De Schaaf is meer een wijndrinker, maar hij heeft geleerd dat je van bier ook kunt genieten. Gewapend met een grondboor en een plastic zakje betreedt Ronald samen met zijn team de plaats waar het allemaal moet gaan gebeuren. Er wordt een monster genomen van een handje aarde. “Als het te zuur is de grond, dan zitten we met een probleem,” aldus Van den Ende. De hop wordt geteeld aan palen van zo’n 6 à 8 meter hoog, de zogenoemde hopranken groeien tegen deze palen op. De palen worden geleverd door Brabants Landschap. Van den Ende wil in iedere kern van Altena een stuk grond vinden waar de hop voor het biertje van die kern geteeld wordt.
Over de namen is Van den Ende ook al aan het nadenken. “Een quadrupel uit Veen, een V1 wordt dat dan, een biertje die inslaat als een bom,” zegt Van den Ende. “Of bijvoorbeeld een Jan Claesen biertje uit Andel.” Wanneer de verschillende biertjes te proeven zijn, weet Van den Ende nog niet precies. Maar als voorproefje is er al het Altena Bier.