ALTENA - De provincie Brabant zet een resterend bedrag van € 464.000 in voor de compensatie van gedupeerden van drugsdumpingen. Dat schijft het college in haar beantwoording van schriftelijke vragen gesteld door de Brabantse ChristenUnie-SGP en CDA fracties.
Zolang er geen landelijke regeling is zal de provincie de opruimkosten van drugsdumpingen voor 50% blijven vergoeden. De ChristenUnie-SGP heeft samen met het CDA schriftelijke vragen gesteld over de huidige situatie waarin gedupeerde grondeigenaren verkeren. Dit omdat grondeigenaren al een jaar geen beroep meer kunnen doen op de regeling omtrent het opruimen van drugsafval. De rekening voor het opruimen van dit drugsafval kan voor de grondeigenaren in de tienduizenden euro’s lopen. Tot en met het jaar 2017 konden grondeigenaren 50% van de kosten bij de provincie terugvragen, mits er aangifte was gedaan en het afval werd aangeboden voor sporenonderzoek en bemonstering om de daders te kunnen achterhalen. Nadat de regeling in 2017 afliep zijn er onderhandelingen tussen het Rijk en provincies gaande over een nieuwe regeling. Deze onderhandelingen zijn nog altijd niet afgerond.
“Dit is een goede stap van de provincie en we zijn blij met deze antwoorden,” zegt ChristenUnie-SGP Statenlid Hermen Vreugdenhil. “Maar uit de antwoorden van Gedeputeerde Staten valt op te maken dat grondeigenaren nog altijd maar 50% van de kosten gecompenseerd krijgen. Dit terwijl ze natuurlijk voor 100% gecompenseerd zouden moeten worden. Het gecompenseerde bedrag wordt ook te laat uitgekeerd. Als er nu een dumping plaatsvindt op je terrein krijg je pas in de zomer van 2020 de compensatie. Dat kan en moet veel sneller. Het is daarnaast nog maar de vraag of de overgebleven € 464.000 euro genoeg is. Recente cijfers van de politie laten zien dat het aantal dumpingen van drugsafval in Brabant blijft stijgen. Daarom is het belangrijk dat de provincie haar eigen verantwoordelijkheid neemt en zekerheid biedt aan gedupeerden dat ze gecompenseerd worden. We zullen dit onderwerp net zolang blijven aankaarten in Provinciale Staten totdat er een structurele oplossing is,” aldus Vreugdenhil.